Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Len (Linum usitatissimum) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, znany był już w starożytnym Egipcie i w starożytnej Grecji. Jest uniwersalny, ponieważ można go używać do wyrobu płótna lnianego, odzieży, oleju lnianego i siemienia lnianego.
Złote siemię lniane różni się od brązowego tylko kolorem i ma nieco mniej wyrazisty zapach. To doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, w szczególności odznacza się wysoką zawartością błonnika i jest źródłem białka.
Jak stosować brązowe, siemię lniane BIO:
Zalecane stosowanie: Brązowe siemię lniane można stosować na surowo lub prażone. W obu przypadkach można je stosować w wielu przepisach i posypywać różne potrawy nie tylko dla smaku, ale także dla koloru. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek i deserów.
W przypadku prażenia, wkładamy je bezpośrednio na patelnię i podgrzewamy w średnio-niskiej temperaturze przez 2-3 minuty, tak aby się zeszkliło i część nasion pękła lub wyskoczyła z patelni. W trakcie prażenia trzeba je od czasu do czasu przemieszać.
Średnia wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
wartość energetyczna | 2433 kJ / 586 kcal |
tłuszcze | 37 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 4,0 g |
węglowodany | 31 g |
- w tym cukry | 2,0 g |
błonnik | 25 g |
białka | 19 g |
sól | 0,06 g |
Składniki: organiczne siemię lniane, złote, z certyfikowanej produkcji ekologicznej. SI-EKO-002. Rolnictwo UE.
Pochodzenie: Europa
Masa netto: 200 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.