Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Sól himalajska to naturalna kamienna lub mineralna sól pozyskiwana z jaskiń solnych lub kopalni na terenach Pakistanu i Indii położonych u podnóża Himalajów. Sól jest wydobywana ręcznie, a następnie zwykle mielona lub formowana w kryształy o różnej wielkości.
W przeciwieństwie do soli morskiej, sól ta nie tworzy się „z dnia na dzień” – jest wynikiem długiego procesu parowania wody morskiej, który miał miejsce miliony lat temu. W czasach, gdy obszar dzisiejszych Himalajów pokrywał starożytny ocean, minerały z gleby i skał były koncentrowane w osadach soli pod wpływem ciepła słonecznego, które następnie były zakopywane pod warstwami osadów i skał. Na skutek naporu ruchów tektonicznych osady te przesunęły się w kierunku powierzchni, gdzie były narażone na erozję i wietrzenie, a jednocześnie stały się dostępne do eksploracji.
Czarna sól himalajska jest również nazywana w języku hindi Kala Namak, co oznacza „czarną sól”. Ma swoją nazwę ze względu na kolor kryształów, które są różnie zabarwione - wszystko od szaro-białego, czarnego do czerwonawo-brązowego. Charakteryzuje się również siarkowym zapachem przypominającym smażone jajko, co czyni go tak popularnym w kuchni indyjskiej i potrawach z truflami.
Czarna sól himalajska marki FutuNatura jest drobno mielona i nie zawiera żadnych dodatków. Oferuje niezwykle wszechstronne zastosowanie – można jej używać zamiast zwykłej soli kuchennej, do dodawania potrawom aromatu, różnym solnym mieszankom i marynatom, nadaje się również do przygotowania solnej kąpieli czy innych domowych kosmetyków.
Jaka jest różnica między różową a czarną solą himalajską?
Oprócz koloru, który wynika z różnej zawartości minerałów, różnią się także smakiem i zapachem – różowa ma łagodniejszy i delikatniejszy smak, natomiast czarna ma bardziej intensywny smak i charakterystyczny zapach siarki. Obie są wydobywane w ten sam sposób iz tych samych kopalń.
Zalecane użycie: Sól himalajską można stosować do każdej potrawy, tak jak zwykłą sól kuchenną. Świetnie sprawdza się również w przypadku domowych kosmetyków.
Składniki: czarna sól himalajska, drobno mielona.
Pochodzenie: Pakistan
Ilość netto: 250 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.