Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Sól himalajska powstała ponad 250 milionów lat temu w wyniku wysychania oceanu, po którym pozostała jedynie sól. Na przestrzeni milionów lat, pod wpływem różnych czynników, sól morska przekształciła się w czyste kryształy, które dziś wydobywa się ręcznie w kopalniach w Pakistanie, u podnóża Himalajów. Po wydobyciu kryształy są ręcznie kruszone, myte, a następnie suszone, z zachowaniem ich naturalnej czystości. Przy wydobywaniu soli himalajskiej nigdy nie używa się maszyn i innych urządzeń mechanicznych.
Sól himalajską można rozpoznać po charakterystycznym delikatnym różowym kolorze, nazywana jest również „białym złotem”, ponieważ kiedyś była używana jako środek płatniczy.
Stosowanie: używać jak zwykłej soli.
WHO zaleca, aby dzienne spożycie jakiejkolwiek soli (w tym zawartej w pożywieniu) nie przekraczało 5 g (1 łyżeczka).
Składniki: sól himalajska (grubo mielona), wzbogacona jodanem potasu: 3,9 (+/-1,3 mg) / 100 g soli.
Masa netto: 500 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.