Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Olej kokosowy pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej – kokosa. Najwyższą jakość ma nierafinowany niechydrogenizowany, a jego cechą charakterystyczną jest upajający zapach i delikatny smak kokosa, który zanika podczas rafinacji.
Olej kokosowy jest wyjątkowo stabilny w wysokich temperaturach i w efekcie nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Charakterystyczna dla niego jest zmiana stanu skupienia w temperaturze około 25°C. Poniżej tej temperatury zmienia się z klarownego płynnego oleju w stan stały. Jego charakterystyczny aromat nada egzotyczny posmak zupom, warzywom, sosom, sałatkom, deserom.
O ile w kuchni azjatyckiej używa się go do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw, o tyle w kuchni europejskiej jest używany do przygotowania deserów. Może być również bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem past do smarowania i koktajli.
W kosmetyce używany jest do pielęgnacji skóry i włosów, do demakijażu oraz jako składnik peelingów, kremów, balsamów i innych produktów.
Allgäuer organiczny olej kokosowy jest nieoczyszczony i nierafinowany. Ma uniwersalne zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kuchni służy do gotowania i pieczenia, a także jako dodatek do gotowych potraw.
Wartość odżywcza na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna kJ/kcal | 3700 kJ / 900 kcal |
Tłuszcze | 100 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 92 g |
- w tym tłuszcze jednonienasycone | 6.5 g |
- w tym tłuszcze wielonienasycone | 4.5 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 100 % olej kokosowy pochodzący z certyfikowanej produkcji ekologicznej. SI-EKO-002. Rolnictwo spoza UE.
Masa netto: 500 ml
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.