Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Kawa jest szeroko rozpowszechnionym i popularnym środkiem pobudzającym, który jest przygotowywany z zaparzanych mielonych ziaren kawowca (Coffea).
Współczesna kultura kawy, w formie w jakiej jest dziś rozpowszechniona na całym świecie, rozwinęła się w XVIII wieku w Europie. Jednak kawa ma swoją długą historię jeszcze wcześniej. Według legendy jej działanie odkrył przypadkowo pasterz kóz, gdy obserwował zachowanie swoich zwierząt jedzących owoce krzewu kawowca. Sam też ich spróbował i w końcu zaczął robić napój z ziaren tej rośliny.
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy, a każdy ma swój ulubiony sposób jej przygotowania – filtrowaną, espresso, z mlekiem, cukrem...
Wskazówki dotyczące przygotowania: przygotowując kawę należy unikać zbyt wysokich temperatur, ponieważ pozwoli to zachować wszystkie aromaty kawy i wiele jej dobroczynnych składników. W idealnych warunkach woda nie powinna się zagotować lub też nie przekraczać 90°C. W zbyt wysokich temperaturach z kawy uwalniane są substancje chemiczne, które mogą mieć negatywny wpływ na cholesterol i serce.
Przygotowując kawę po turecku, należy zdjąć tygielek z kuchenki, gdy tylko zawartość lekko się podniesie i odstawić na bok.
Składniki: palona mielona kawa.
Masa netto: 75 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.