Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Herbatę miętową wytwarza się z liści mięty pieprzowej (Mentha × piperita), rośliny z rodziny jasnotowatych, która najprawdopodobniej jest skrzyżowaniem mięty zielonej z miętą nadwodną. Mówi się, że pochodzi z Azji i jest starożytną rośliną, ponieważ znaleziono ją nawet w starożytnych egipskich grobowcach. Nazywana jest również miętą lekarską i miętkwą.
Mięta pieprzowa urasta do wysokości 90 cm, jednak nie występuje w naturze, ponieważ może być wyhodowana tylko poprzez sadzonki. Najlepiej rośnie na glebach wilgotnych i żyznych oraz w półcieniu, dlatego może być uprawiana również w przydomowym ogródku lub na balkonie.
Herbata miętowa powstaje z liści mięty pieprzowej, które zbiera się w lipcu i sierpniu tuż przed ich kwitnieniem.
Sposób użycia: Torebkę zalać 0,25 l gorącej wody (90°C) i odstawić na 5-10 minut. Aby przygotować wysokiej jakości herbatę, należy zawsze używać nowej torebki herbaty.
Picie herbaty zaleca się szczególnie po posiłku. Zaleca się 2-3 filiżanki herbaty dziennie.
Składniki: 100% liści mięty pieprzowej (Mentha piperita).
Zawartość: 15 torebek herbaty po 2 g każda
Masa netto: 30 g
Ostrzeżenia: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 25°C. Produkt nie może być stosowany jako substytut zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.