Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Moringa (Moringa Oleifera) to rodzaj kwitnącego drzewa pochodzącego z podnóża Himalajów w północno-zachodnich Indiach, chociaż rośnie również w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Jest to szybko rosnące drzewo liściaste znane pod wieloma nazwami. W Senegalu nazywane jest „drzewem, które nigdy nie umiera”, a na Filipinach zasłużyło na miano „najlepszego przyjaciela matki”.
Moringa zdobyła tytuł superfoodu roku 2018, gdyż jest jedną z najbardziej użytecznych i powszechnie stosowanych roślin na świecie, wykorzystywanych do celów kulinarnych i kosmetycznych.
Jest używana od czasów starożytności. Doceniali ją już Rzymianie, Egipcjanie i Grecy, a organizacje humanitarne do dziś zachęcają do jej stosowania.
Zalecane stosowanie: Zmieszać 1 łyżeczkę (ok. 5 g) z wodą, sokiem lub jogurtem lub używać do płatków śniadaniowych, owsianki, zup, pieczonych warzyw, sałatek lub deserów.
Desery lub budynie można wzbogacić dodając pół łyżeczki moringi. Moringa może być również używana do przyprawiania zup, pieczonych warzyw lub posypania sałatki. Możną ją również dodawać do koktajli.
Wartość odżywcza | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1033 kJ /246 kcal |
Tłuszcz | 22,5 g (32 %*) |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 17,6 g (6,8 %*) |
- w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 20,6 g (82,4 %*) |
Białko | 28 g (56 %*) |
Sól | 0 g |
Składniki: 100 % suszone liście moringi w proszku.
Masa netto: 150 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w dobrze zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.