Kakaowiec (Theobroma Cacao), zwany także drzewem kakaowym, to wiecznie zielone drzewo tropikalne. Słynie głównie ze swoich ziaren, z których od tysięcy lat wytwarza się kakao i masło kakaowe.
Wśród różnych rodzajów ziaren kakaowych najpopularniejsze są 3: forastero, criollo i trinitario. Najbardziej cenioną i jednocześnie najrzadszą jest criollo. Ziarna te uważane są za wyjątkowo aromatyczne i nieco mniej gorzkie.
BIO Kruszone ziarna kakaowca marki FutuNatura pozyskiwane są z prażonych i obranych ziaren kakaowych typu criollo.
BIO Kruszone ziarna kakaowca criollo marki FutuNatura można wykorzystać na wiele sposobów:
Zalecane stosowanie: Do wypieku ciast, ciasteczek, babeczek i innych deserów, jako dodatek do smoothie, jako posypka do różnych dań i deserów.
Średnia wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 2686 kJ / 642 kcal |
Tłuszcz | 53,0 g |
- w tym kwasy nasycone | 31,5 g |
Węglowodany | 2,1 g |
- w tym cukry | 2,0 g |
Błonnik | 26,9 g |
Białko | 12,4 g |
Sól | 21,0 mg |
Wartości mogą się różnić ze względu na składniki pochodzenia naturalnego.
Składniki: ziarna kakaowca (Theobroma Cacao), z certyfikowanej produkcji ekologicznej. SI-EKO-002. Rolnictwo spoza UE.
Pochodzenie: Peru
Masa netto: 250 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze do 30°C.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.