Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Cukier z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z rośliny agawy (Agave salmiana). Jest to mięsista roślina, która rośnie głównie na suchych obszarach Meksyku i południowych obszarach Stanów Zjednoczonych, gdzie jest używana do produkcji tekili, mezcalu, pozyskiwania inuliny lub, jak w tym przypadku, jako słodzik.
Z soku agawy, który znajduje się w środku rośliny, wytwarza się zarówno syrop agawowy, jak i cukier. Oba słodziki mają podobne właściwości i unikalne zalety, do których z pewnością należy ich skład - co najmniej 95% fruktozy!
Ponadto jest on około 1,5-2 razy słodszy niż zwykły cukier, dlatego można go używać mniej, aby osiągnąć ten sam stopień słodyczy.
Ma również niższy indeks glikemiczny (GI) niż zwykły cukier, co oznacza, że powoli podnosi poziom cukru we krwi, dlatego jest popularnym wyborem wśród osób z cukrzycą.
BIO cukier z agawy marki FutuNatura ma neutralny smak, bez GMO i sztucznych aromatów, a ze względu na roślinne pochodzenie jest odpowiedni zarówno dla wegetarian, jak i wegan.
Stanowi doskonałą alternatywę dla białego cukru, ponieważ ze względu na jego właściwości słodzące można go stosować wszędzie, gdzie normalnie używalibyście zwykłego cukru:
Zastosowanie: jako substytut cukru podczas gotowania i pieczenia lub jako dodatek do potraw i napojów (do słodzenia herbaty, kawy, smoothie …).
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1603 kJ / 400 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | 100 g |
- w tym cukry | 95 g |
Błonnik | 1 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Wartości mogą się różnić ze względu na składniki naturalnego pochodzenia.
Składniki: agawa (Agave salmiana), maltodekstryna (z tapioki; maksymalnie 5%), z certyfikowanego ekologicznego uprawiania. SI-EKO-002. Rolnictwo spoza UE. Pochodzenie: Meksyk.
Ilość netto: 1000 g
Ostrzeżenie: Produkt nie zastępuje zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia. Ponieważ jest to naturalny produkt, wartości odżywcze mogą się różnić między poszczególnymi partiami. Po każdym użyciu dobrze zamknij opakowanie, aby zapobiec zanieczyszczeniu produktu. Higroskopijna natura cukru może powodować powstawanie grudek, co nie ma to wpływu na jakość produktu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
„Używam cukru z agawy marki FutuNatura jako alternatywy dla zwykłego cukru, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny.”
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.