Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Fasola mung (Vigna radiata) należy do rodziny roślin strączków, które są wyjątkowym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Jego przodkowie pochodzą z Indii, gdzie jest szczególnie szeroko stosowany. Roślina dorasta od 30 cm do 1 metra.
Fasola mungo to wszechstronna roślina strączkowa, którą można wykorzystać na wiele sposobów:
Fasola mungo była używana w Azji od czasów starożytnych. Dodają ją do tradycyjnych potraw, ale przygotowują też doskonałe naleśniki z gorącym nadzieniem ziemniaczanym zwanym masala dosa. W naszym kraju jest jeszcze stosunkowo mało znana, ale powoli zyskuje na popularności.
Jej kiełki, które są chrupiące i mają świeży smak, są szczególnie popularne w Europie. Fasolę można również samodzielnie wykiełkować i wykorzystać ją do przygotowania wielu świeżych potraw.
Zalety produktu BIO Fasola Mungo marki Smart Organic:
Zalecane użycie: Fasolę przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Usuń wszelkie zanieczyszczenia. Do krewetek włożyć filiżankę fasoli, zalać trzema szklankami wody i zagotować. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 20-30 minut. Odcedź i fasola jest gotowa do użycia.
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1481 kJ / 351 kcal |
Tłuszcze | 1,3 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 53 g |
- w tym cukier | 6,6 g |
Błonnik pokarmowy | 16 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0,03 g |
Składniki: fasola mung BIO pochodząca z certyfikowanej produkcji ekologicznej (BG-BIO-22). Rolnictwo spoza UE.
Pochodzenie: Argentyna
Ilość netto: 500 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.