Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Ostropest plamisty o łacińskiej nazwie Silybum marianum to odporna śródziemnomorska roślina z rodziny astrowatych (Asteraceae). Można go rozpoznać po charakterystycznych fioletowych kwiatostanach i kolczastych liściach z białawymi żyłkami. W ziołolecznictwie ludowym ostropest plamisty jest stosowany od ponad 2000 lat.
Najcenniejszą częścią ostropestu plamistego są nasiona, które są bogate w cenne substancje.
Sposób użycia: Ziarna zmielić lub rozgnieść w moździerzu. Ostropest plamisty w proszku można dodawać do zup, dań warzywnych, musli, produktów mlecznych (jogurt, kefir, twaróg), pieczywa czy koktajli owocowych. Można go również spożywać jako wywar: powoli zagotować 1 szklankę gorącej wody i 1 łyżeczkę proszku. Gotować pod przykryciem przez 5-10 minut, następnie odstawić na około 15 minut i przecedzić. Wywar pić w trzech częściach przez następne 24 godziny.
Zalecane dzienne spożycie: do 2 łyżeczek.
Wartość odżywcza | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1543 kJ / 376 kcal |
Tłuszcz | 24 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 7,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 12 g |
Węglowodany | < 1,0 g |
- w tym cukry | < 1,0 g |
Błonnik | 49 g |
Białko | 16 g* |
Sól | 0,02 g |
Składniki: 100 % nasiona ostropestu plamistego.
Masa netto: 200 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Produkt nieodpowiedni dla niemowląt i małych dzieci. Przechowywać w dobrze zamkniętym opakowaniu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.