Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Agawa (Agave salmiana) to roślina rodzima wywodząca się z Meksyku. Ze względu na swoją użyteczność i wartość dekoracyjną rozprzestrzeniła się także w innych częściach świata. Wyróżnia się twardymi, mięsistymi liśćmi, jest odporna na suszę i nie potrzebuje dużo wody, by rosnąć.
Gdy mówimy o agawie, często przychodzi nam na myśl tequila – mocny alkohol pozyskiwany z soku agawy. Jednak wielu zaskoczy fakt, iż z włókien zawartych w jej liściach wytwarza się także liny, dywany, tkaniny i wiele innych produktów tekstylnych.
W kontekście zrównoważonego i zdrowego stylu życia nie możemy zapomnieć o syropie z agawy. Jest to płynny słodzik, który stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego białego cukru, gdyż jest słodszy, co umożliwia użycie mniejszej ilości.
Syrop z agawy nie podlega takiemu przetwarzaniu, jak biały cukier, dzięki czemu zachowuje wysoką zawartość wielu naturalnych składników. Pozyskuje się go z soku agawy, który jest filtrowany, hydrolizowany, a następnie zagęszczany do uzyskania syropu o wysokiej zawartości fruktozy (cukru owocowego).
W procesie produkcji syropu z agawy kluczową rolę odgrywa proces hydrolizacji, który poprzez dodanie wody umożliwia przekształcenie naturalnych, cukrów złożonych w cukry proste, które mogą być używane jako słodzik. Ten proces to podstawa uzyskania charakterystycznego słodkiego smaku i konsystencji syropu.
Zalety, jakie niesie ze sobą BIO Syrop z agawy marki OnEnergy:
Sposób użycia: jako zamiennic cukru do przygotowywania deserów lub jako dodatek do potraw lub napojów (do słodzenia herbaty, kawy, smoothie…).
W przepisach zastąp wymaganą ilość cukru 3/4 ilości syropu i proporcjonalnie zmniejsz ilość wymaganego płynu.
Średnia wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1254 kJ / 296 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 71 g |
- w tym cukry | 69 g |
Błonnik | 5,8 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,05 g |
Wartości mogą się różnić ze względu na zastosowanie składników naturalnego pochodzenia.
Składniki: 100% syrop z agawy* (Agave salmiana).
*Z certyfikowanej ekologicznej uprawy. Rolnictwo spoza UE. DE-OKO-006.
Pochodzenie: Meksyk
Masa netto: 250 ml
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia.
Z powodu zastosowania naturalnych składników kolor, zapach i smak poszczególnych partii mogą się różnić. Nie ma to wpływu na jakość i skuteczność produktu. Po każdym użyciu dobrze zamknij opakowanie, aby zapobiec zanieczyszczeniu produktu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed bezpośrednim światłem.
„Syrop z agawy najchętniej wykorzystujemy do polewania naleśnikow.”
„Wspaniały syrop z agawy, który uwielbiam dodawać do moich deserów.”
„Pyszny organiczny syrop z agawy, który przekonał mnie tym, że jest wolny od alergenów, dodatków i GMO.”
„Pyszny naturalny słodzik, którego często używam zamiast cukru.”
„Syrop z agawy to naturalny słodzik, który jest świetną alternatywą dla cukru.”
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.