Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Słodki piołun (Artemisia annua L.), zwany także piołunem jednorocznym, to dorastająca do wysokości 2 metrów, roślina o krzewiastym pokroju, która jest naprawdę wszechstronnie stosowana. Pochodzi z Chin, gdzie tradycyjnie jest wykorzystywana do różnych celów.
Przygotowanie herbaty: Wymieszaj od ½ łyżeczki do 1 łyżeczki suszonego słodkiego piołunu w około 200 ml gorącej wody (ok. 90°). Odczekaj 5-10 minut, a następnie przecedź płyn.
Na 200 ml herbaty weź niewielką ilość piołunu - nie więcej niż 1 g na porcję. Zalecana porcja wynosi do 3 gramów dziennie. Zachowaj ostrożność i nie pij herbaty z bylicy rocznej dłużej niż 2 tygodnie z rzędu.
Wedle uznania możesz posłodzić herbatę, jednak jest tak gorzka, że nawet posłodzenie może niewiele zmienić smak. Najprostszym sposobem na zmniejszenie goryczy piołunu jest dodanie np. herbaty z mięty pieprzowej >> lub herbaty anyżowej.
Składniki: Bylica roczna (Artemisia annua).
Masa netto: 20 g
Ostrzeżenie: Należy unikać herbaty z bylicy jednorocznej w czasie ciąży i karmienia piersią oraz w przypadku wrzodów przewodu pokarmowego lub alergii na rośliny z rodziny astrowatych. Nie jest także zalecana dla dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.