Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Soczewica (Lens culinaris) to roślina strączkowa, która pochodzi z Azji i jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Ślady jej stosowania znajdowano już w osadach z epoki kamienia. Po odkryciu Ameryki soczewicę zastąpiła fasola, jednak w ostatnich latach soczewica coraz częściej pojawia się w naszych jadłospisach.
Soczewica przyjęła swoją nazwę od kształtu, który przypomina soczewkę. Na świecie istnieje wiele rodzajów soczewicy, takich jak brązowa, żółta, czerwona, zielona i czarna. Większość z nich uprawia się dziś w Rosji, Indiach, USA i niektórych krajach europejskich (Włochy, Francja).
Soczewicę można przyrządzać na wiele sposobów i stosować jako dodatek do różnych potraw. Soczewica czerwona jest najdelikatniejszym rodzajem soczewicy, dlatego nadaje się na:
Czerwona soczewica to wyjątkowa żywność, która ostatnio coraz częściej pojawia się w naszej diecie. Cieszy się największą popularnością wśród wegan i wegetarian, którzy spożywają ją najczęściej ze względu na wysoką zawartość białka, a także jest super źródłem białka dla wszystkich osób uprawiających rekreację i sport, które chcą zjeść pożywny posiłek po wysiłku. Jest ceniony w diecie również dlatego, że dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na trawienie.
Zalety produktu BIO Lentil - czerwień od marki Smart Organic:
Zalecane użycie: Opłucz soczewicę przed użyciem. Zagotuj 4 litry wody i wsyp do niej soczewicę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż soczewica zmięknie. Dobrze odcedź.
Używaj go do zagęszczania zup i gulaszu, dodawaj do dań warzywnych i mięsnych czy sałatek.
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1674 kJ / 396 kcal |
Tłuszcze | 0 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 0 g |
Węglowodany | 69 g |
- w tym cukier | 0 g |
Błonnik pokarmowy | 15 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0,02 g |
Składniki: soczewica BIO z certyfikowanej produkcji ekologicznej (BG-BIO-22). Rolnictwo spoza UE.
Pochodzenie: Turcja.
Ilość netto: 500 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.