Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Olej z lnianki, zwany też olejem rydzowym, to olej otrzymywany z nasion rośliny o nazwie lnicznik siewny (Camelina sativa), która należy do rodziny kapustowatych. Lnicznik (lnianka) rośnie także w Słowenii i tradycyjnie uprawiany był głównie w regionie Koroška, gdzie jest ceniony jako mało wymagająca roślina uprawna, nie tolerująca nawozów sztucznych oraz odporna na suszę i zimno.
Olej rydzowy z lnianki ma jasno brązowy kolor i jest ceniony przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Makuch, który jest produktem ubocznym tłoczenia, jest często mielony na mąkę rydzową. Olej stosuje się do przyrządzania potraw na zimno – jako dodatek do sałatek, past do smarowania.
Nadaje się także do zewnętrznego stosowania na skórze – wiadomo, że był nawet używany na froncie nad Soczą ze względu na swoje pozytywne działanie.
Olej rydzowy z lnianki Allgäuer to smaczny, tłoczony na zimno olej, który optymalnie zapewnia codzienną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jest idealnym dodatkiem do sałatek.
Wartość odżywcza na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
Tłuszcze | 100 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 10 g |
- w tym tłuszcze jednonienasycone | 32 g |
- w tym tłuszcze wielonienasycone | 54 g |
Węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 100 % olej rydzowy z lnianki pochodzący z certyfikowanej produkcji ekologicznej. SI-EKO-002. Rolnictwo UE.
Masa netto: 250 ml
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.