Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Nasiona czarnuszki pozyskuje się z czarnuszki siewnej (Nigella sativa), rośliny jednorocznej rozpoznawalnej dzięki ozdobnym niebiesko-fioletowym kwiatom w kształcie gwiazdy i silnemu zapachowi, nieco przypominającemu anyż. W Polsce czarnuszka jest również nazywana „czarnym kminem” i „kąkolnicą”. Roślina pochodzi z Indii, ale dziś jest rozpowszechniona na całym świecie.
Pierwsze wzmianki o stosowaniu czarnuszki znajdują się w świętych księgach islamu, w których wspomina się, że prorok Mahomet zachęcał ludzi do jej stosowania.
Dzięki słodkiemu, ale również lekko pikantnemu smakowi czarnuszka jest niezwykle popularna i często wykorzystywana. Zastosowanie nasion może wzbogacić smak wielu potraw.
Zalety nasion czarnuszki:
Stosowanie: Można używać całych nasion lub rozgniecionych w moździerzu. Posypać chleb przed pieczeniem lub dodać do ciasta chlebowego. Odpowiednie również do przyrządzania dań mięsnych i warzywnych. Charakterystyczny smak można dodatkowo wzmocnić przez czasowe prażenie nasion.
Wartość odżywcza | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 827 kJ / 393 kcal |
Tłuszcz | 25,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,3 g |
Węglowodany | 34,7 g |
- w tym cukry | 1,5 g |
Błonnik | 18 g |
Białko | 18,1 g |
Sól | 0,01 g |
Składniki: 100 % nasiona czarnuszki.
Masa netto: 100 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać dobrze zamknięte, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.