Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Niebiesko-fioletowe owoce borówki czarnej (Vaccinium myrtillus), zwane potocznie jagodami, są wyjątkowo smaczne, dlatego czekamy na nie co roku, aż dojrzeją do zbioru w lasach.
Ze względu na swoje walory suszone jagody stosuje się przez cały rok – przygotowując z nich herbatę.
Prawidłowe przygotowanie i dawkowanie jest szczególnie ważne w przypadku herbat ziołowych. Należy zawsze przygotowywać je zgodnie z instrukcjami dotyczącymi danej rośliny.
Istnieją trzy sposoby przygotowania ziołowych herbat.
1. Napar jest najbardziej rozpowszechnioną formą przygotowywania herbat ziołowych. Suszoną roślinę zalewamy wrzątkiem o temperaturze 90 stopni Celsjusza i odstawiamy na 5-15 minut, po czym napar przecedzamy.
2. Macerat przygotowuje się z ziół, które są bardzo wrażliwe na ciepło. Zalewa się je wodą o temperaturze pokojowej i pozostawia na noc, a następnie przecedza.
3. Odwar zwykle przygotowuje się z korzeni, kory lub nasion. Zioła zalane zimną wodą najpierw doprowadza się do wrzenia, następnie gotuje przez 10-20 minut i przecedza.
Jeśli nie jesteś w stanie pić herbaty bez dodatków, dodaj do niej miód lub cytrynę, ale dopiero wtedy, gdy ostygnie na tyle, że będzie letnia - tylko wtedy temperatura nie unicestwi dobroczynnych substancji zawartych w miodzie lub cytrynie.
Stosowanie: 1 łyżeczkę zalać 250 ml zimnej wody, gotować 3-10 minut, odstawić na 10-15 minut, następnie przecedzić. Suszone owoce można również jeść same.
Składniki: owoce borówki czarnej.
Masa netto: 50 g
Ostrzeżenie: Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 5-25 °C.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.