Smart Organic

BIO Komosa ryżowa - biała

Zawartość: 500 g
Black Friday
39,99 zł
Nr produktu: SM128
-+

Lub napisz i zamów na: info@futunatura.pl

Black Friday – Skorzystaj z 17% zniżki na cały zakup i bezpłatnej wysyłki powyżej 100 zł.
  • Produkt jest w magazynie
  • Najlepiej zużyć do: 22.07.2025
  • Wysyłka dzisiaj!
Portfel
Kupując zyskujesz 1,11 zł
Korzyści
Darmowa wysyłka powyżej 100 zł
Prezent gratis powyżej 249 zł
Metody płatności
paymentsMetody płatności
Cena dostawy
InPost, GLS

Informacje o produkcie

Ogólnie Stosowanie Składniki Ostrzeżenia
  • Ogólnie

    Komosa ryżowa – pradawne pseudozboże, które coraz częściej gości na naszych talerzach.

     

    Komosa ryżowa, czy też quinoa (Chenopodium quinoa) to zbożowa roślina uprawna, która znana była starożytnym ludziom - Inkom - 3000 lat temu. Uprawiano ją na tarasowych polach w Peru, Andach, Chile i Boliwii, gdzie jest używana do dziś. Nazywano ją matką wszystkich nasion, ponieważ była bardzo szanowana za swoje cechy.

    W ostatniej dekadzie zainteresowanie komosą ryżową wzrosło również w naszym kraju. Używamy jej do różnych celów. Lubimy jej ziarna, które mają przyjemny, łagodny smak przypominający orzechy. W diecie jest doskonałym źródłem białka, a ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.

     

    Używaj go jako dodatku do deserów, sosów lub płatków śniadaniowych - możliwości są nieograniczone.

     

    Komosę można wykorzystać podobnie jak kaszę jaglaną i amarantus, czyli na wiele sposobów i jako dodatek do różnych potraw. Spośród wszystkich rodzajów komosy ryżowej biała ma najdelikatniejszy smak i najlżejszą konsystencję, dzięki czemu nadaje się do stosowania w:

    • w połączeniu z różnymi warzywami (jako dodatek lub samodzielne danie),
    • zupy i gulasze,
    • ciastka, naleśniki, budynie i inne słodkości,
    • sosah jako zagęszczacz,
    • w postaci płatków śniadaniowych (ekspandowanych) oraz w kaszkach,
    • sałatki (jako źródło białka).

     

    Bezglutenowe pseudozboże, odpowiednie również dla wegetarian i wegan!

     

    BIO Komosa ryżowa marki Smart Organic pochodzi z certyfikowanej produkcji ekologicznej. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan, a także osób, które nie spożywają glutenu. Jest doskonałym źródłem białka, a także ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

  • Stosowanie

    Sposób użycia: Komosę przepłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie szybko podsmażyć na patelni. Na każde półtora kubka komosy ryżowej dodaj 1 łyżkę stołową neutralnego oleju. Smażyć na patelni, około 6-8 minut, na małym ogniu. Stale mieszaj, aby zapobiec spaleniu. Następnie ugotuj: na każdą filiżankę komosy ryżowej dodaj 2 szklanki wody i zagotuj. Wmieszaj komosę i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty, około 15 minut. Mieszaj widelcem, aby rozdzielić ziarna. Komosę można dodawać do sałatek, zup oraz stosować zamiast ryżu w daniach gotowanych.

  • Składniki
    Wartość odżywcza w 100 g
    Wartość energrtyczna 1489 kJ / 354 kcal
    Tłuszcze 6,7 g
    - w tym tłuszcze nasycone 0,8 g
    Węglowodany 54 g
    - w tym cukier 2,5 g
    Błonnik pokarmowy 12 g
    Białko 13 g
    Sól < 0,01 g

     

    Składniki: BIO komosa ryżowa pochodząca z certyfikowanej produkcji ekologicznej (BG-BIO-22). Rolnictwo spoza UE.

    Pochodzenie: Peru

    Ilość netto: 500 g

  • Ostrzeżenia

    Ostrzeżenie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Probiotyk - gumy z kulturami mikrobiologicznymi
BIO Komosa ryżowa - biała
39,99 zł
-+
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.