Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Płatki drożdżowe lub po angielsku "nutritional yeast" to nieaktywna forma suchych drożdży, która jest produkowana z grzyba Saccharomyces cerevisiae. Stosowane są jako dodatek do różnych potraw, a nie jako środek do wyrastania, ponieważ komórki drożdży po procesie obróbki nie są już aktywne.
Mają specyficzny orzechowo-kremowy smak, który przypomina parmezan lub ser. Ze względu na smak i konsystencję, często używane są jako zamiennik sera, szczególnie w wegańskiej diecie. Płatki pasują również do diety LCHF i KETO, ponieważ zawierają mało węglowodanów.
Niezależnie od tego, czy jesteś specjalistą ds. żywienia czy miłośnikiem kulinariów, drożdże pokarmowe z pewnością zadowolą Twoje kubki smakowe i urozmaicą Twoje posiłki, ponieważ posiadają wiele możliwości kulinarnego zastosowania. Możemy je użyć:
Zalecane zastosowanie: Płatki drożdżowe będą doskonałym dodatkiem do sałatek, risotto, koktajli warzywnych, jogurtów i smoothie. Możesz nimi posypać kasze, makarony i różne pikantne potrawy. Są również doskonałe do zagęszczania zup i sosów.
Średnia wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1370 kJ / 327 kcal |
Tłuszcz | 5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,7 g |
Węglowodany | 9 g |
- w tym cukry | 8 g |
Błonnik | 27 g |
Białko | 49 g |
Sól | 0,5 g |
Składniki: 100 % suszonych drożdży.
Pochodzenie: Francja
Ilość netto: 100 g
Ostrzeżenie: Przechowywać dobrze zamknięte, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.