Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Cukier palmowy, zwany także jaggery i gur, to słodzik otrzymywany z soku palmy wschodnioindyjskiej (Arenga pinnata). Sok palmowy jest najpierw zagęszczany do melasy przez gotowanie, a następnie schładzany. Tworzą się kryształy, a tym samym cukier w stałej postaci krystalicznej. Może być od jasnego do ciemnobrązowego.
W kuchni indyjskiej cukier palmowy służy do słodzenia pikantnych potraw. Dodaje się go do dań takich jak curry i sambar (gulasz warzywny). Mniejsze kawałki są również spożywane przez niektórych mieszkańców jako deser, a także są używane w połączeniu z indyjskimi przyprawami do wyrobu słodyczy.
Cukier palmowy nadaje się do stosowania jako dodatek do różnego rodzaju deserów, sosów a także w słonych potrawach dla zrównoważenia słonego smaku. Może być również stosowany w różnych napojach, takich jak herbata i kawa.
Dlaczego warto wybrać BIO cukier palmowy Dragon Superfoods ?
Zastosowanie: Cukier palmowy może być stosowany zamiast zwykłego cukru białego do słodzenia napojów, deserów, a także w słonych potrawach dla zrównoważenia smaku.
Średnia wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energrtyczna | 1632 kJ / 384 kcal |
Tłuszcze | 0,2 g |
- w tym tłuszcze nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 93 g |
- w tym cukier | 93 g |
Błonnik pokarmowy | 1,1 g |
Białko | 1,7 g |
Sól | 0,35 g |
Składniki: 100 % cukier palmowy (Arenga pinnata)*. *z certyfikowanej produkcji ekologicznej (BG-BIO-22). Rolnictwo spoza UE.
Pochodzenie: Indonezja
Ilość netto: 250 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.