Strona wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy komfortu użytkowania i dostarczania treści. Niektóre są niezbędne do prawidłowego działania witryny, inne zaś są opcjonalne. Więcej informacji
Mandarynki rosną na drzewie zwanym mandarynkowcem (Citrus reticulata). Pochodzą z Chin, do Europy zostały sprowadzone dopiero w 1906 roku. Swoją nazwę zawdzięczają fakcie, że tradycyjnie były one podarowane chińskim wysokim urzędnikom - mandarynom.
Skórki różnych cytrusów, zwłaszcza cytryny i pomarańczy, często są używane jako składniki różnych potraw. Dodają one potrawom specyficzny smak i aromat, dlatego są szczególnie popularne w deserach, takich jak ciasta, ciastka i inne słodkości.
Skórka mandarynkowa marki Mediterra jest suszona metodą liofilizacji, czyli suszeniem poprzez zamrażanie, dzięki czemu zachowuje się wartość odżywcza i smak. Zachwyci swoimi właściwościami:
Skórkę mandarynkową można również wykorzystać do wytworzenia domowych kosmetyków - do produkcji nalewek, maceratów lub naparów (baz wodnych do kremów) lub bezpośrednio w mydłach, peelingach i maseczkach.
Zalecane użycie: Dodaj 1 torebkę (3 g) skórki mandarynkowej do różnych potraw i wzbogać ich smak i aromat. Skórkę można również posypać po napojach, deserach, płatkach i innych potrawach.
Każda torebka (3 g) odpowiada 15 g świeżej skórki mandarynkowej.
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1336 kJ / 318 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 56,3 g |
- w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 33,8 g |
Białko | 4,5 g |
Sól | 0,04 g |
Składniki: 100 % proszek z mandarynkowej skórki.
Ilość netto: 3 x 3 g
Ostrzeżenie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Poniedziałek - czwartek: 8.00 - 16.00
Piątek: 8.00 - 14.00
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.
Możliwość opłaty kartą. Bezpieczeństwo danych osobowych zapewnia kodowanie SSl.